SDI официално представи резултатите от първия по рода си Индекс за безопасно шофиране
20.06.2018

SDI официално представи резултатите от първия по рода си Индекс за безопасно шофиране

SDI обяви резултатите от създадения от компанията първи по рода си Индекс за безопасно шофиране - SDIndex (Safe Drive Index)

Този индекс е представително изследване на вижданията на шофьорите за собствените им реакции, умения и поведение.

На 19 юни в Гранд Хотел София, официално представихме резултатите от проучването за 2018 г.

Партньори на проекта са МВР, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на образованието и науката, Дружеството на психолозите в България и Академия за безопасно и майсторско шофиране “Павел Жеков”.

На събитието присъстваха представители на медиите и отговорните институции, сред които заместник министъра на Транспорта, информационните технологии и съобщенията - Ангел Попов, съветника на министъра на Вътрешните работи - Калина Крумова, заместник-изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" - Дамян Войновски, секретаря на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението по пътищата - Алекси Кесяков, инспектора в Отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ - Мария Ботева.

Превишената скорост, неспазването на дистанция и попадането в задръствания са най-срещаните рискови ситуации по българските пътища, показват данните от изследването.

71% от водачите неволно са карали поне веднъж през последните дванадесет месеца по-бързо от разрешената скорост, 56% рязко натискат спирачките, за да избегнат удар с МПС отпред, 46% карат “с половин око” към пътя, докато правят нещо друго, 42% изпреварват на място, където не е разрешено, заради бавнодвижещо се превозно средство пред тях.

Българските шофьори си дават висока оценка за избягване на риска и прехвърлят отговорността към останалите участници в движението. Това е знак, че рисковете на пътя не просто са подценени, а често не се и разпознават.

Проучването е базирано на изследователския инструмент DBQ (Driving Behavior Questionnaire), разработен през 90-те години от екип психолози в Манчестърския университет под ръководството на известния изследовател на грешките в човешкото поведение проф. Джеймс Ризън.

Повече информация за проекта може да бъде намерена на www.sdindex.bg

В екипа на SDIndex влизат още изследователска и консултантска агенция Explica, която отговаря за теренното проучване и анализа на данните и комуникационна агенция APRA Porter Novelli.

Амбицията на екипа е SDIndex да се превърне в надеждна методика за ежегодно проследяване на тенденциите в поведението на водачите, включително в зависимост от нормативните промени, и с резултатите и препоръките, базирани на данните, да допринесе за повишаването на безопасността по пътищата и намаляването на пътно-транспортните произшествия в страната.

Очаквайте скоро повече подробности от проведеното изследване!

Благодарим на всички, които подкрепят нашата инициатива!