Мениджър.NEWS Мениджър.NEWS 11.11.2020

Мениджър.News потърси SDI за коментар относно застраховките за дома

Застраховка за дома

Българските граждани са започнали да обръщат повече внимание на защитата на жилищата си по време на пандемията, когато всички трябваше да прекарваме повече време у дома. Според данните на Комисията за финансов надзор сумата на застраховките, покриващи щети на имущество, е нараснала с 16% през тази година в сравнение с миналата.   

Въпреки това към момента само 6-7% от имуществото в България е застраховано, като основните причини за това са непознаването на услугата, липсата на доверие и представата за скъпа застраховка. Това показват представително проучване на агенция „Тренд“. Анкетата обаче също така показва, че близо 2/3 от българите, които имат доверие на застрахователните продукти, са тези, които имат по-добро образование и генерират по-добри доходи от средните за страната. Всеки втори българин счита, че основната причина хората да не си правят застраховки е именно това, че те не разбират от тях.

И докато у нас традиционно най-популярни са застраховките за автомобили, то все повече интерес привличат продуктите, свързани със застраховката на дома. „Вярваме, че тази ниша има много потенциал за развитие. Наясно сме, че за почти 80% от българите водещият фактор при избор на застраховка у нас е нейната цена. Затова насочихме усилия да разработим застраховка за дома, която да е на приемлива цена, но в същото време обаче да има и високи покрития и включени важни рискове като кражба, наводнения, причинени от съседи, пожар, земетресение и други“, коментира Лилия Андреева, Директор отдел Застраховане в SDI брокер.

Това е причината SDI, като най-големия застрахователен брокер у нас, който сключи сделки за 67 млн. лв. само през първата половина на 2020 г., да предложи специален продукт. Той е разработен така, че с минимално ангажиране от страна на собственика да предостави пълна защита на дома. Така например сключването на имуществената застраховка в офис на SDI или онлайн на sdi.bg нe изисква оглед на жилището и не е необходим опис на имуществото в него.

Застраховката се предлага в 4 пакета с различни лимити на покритията, като годишната цена варира от 39,99 лв. до 199,99 лв. на година. Най-търсен към момента е пакетът на стойност 49,49 лв., който осигурява обезщетения при осем различни вида риск, лимитите по които са общо 100 000 лева. Това са щети по недвижимото имущество (с покритие до 35 000 лв.), щети по мебели и техника (7000 лв.), щети от земетресение (40 000 лв.), щети при кражба чрез взлом (3 000 лв.), щети при токов удар (3000 лв.), щети от наводнение (8000 лв.), наем за алтернативно настаняване (3000 лв.) и гражданска отговорност към трети лица - ако наводните съседа например (до 1 000 лв.).

Общият лимит по този тип пакетна застраховка варира в зависимост от избрания пакет от 60 хил. лв. до 300 000 лв., което представлява наистина добра защита, която може да си осигурите без допълнителни усложнения и проверки от страна на застрахователя. Повече може да разберете тук.

Отскоро компанията предлага и нова полезна застраховка, каквато доскоро напълно липсваше на българския пазар - защита на велосипед срещу кражба или повреда по време на ПТП. Покритието по нея може да достигне 5 000 лв.

Застраховката се предлага единствено от SDI, а застраховател по полицата е едно от водещите застрахователни дружества у нас с безупречна репутация - Булстрад Виена Иншурънс Груп.

Има и начин застраховката да излезе още по-евтино. Притежателите на клубна карта SDI или тези, които поръчат полицата онлайн, ще спестят допълнително 10% от цената.