Insurance.bg Insurance.bg 15.02.2011

Insurance.bg потърси SDI за коментар относно планинските застраховки

Спасяването с хеликоптер и карането на сноуборд и ски по необработени терени вече може да бъдат открити като допълнителни покрития към планинската застраховка, обясниха за Insurance.bg експерти от застрахователния брокер SDI.

планинскаСпасителните операции с хеликоптер до момента не са били покрити от застраховката, въпреки че тяхното изключване не е изрично посочено в повечето полици. Някои от дружествата например обясняват, че се покриват само спасителни операции с техника на самата спасителна служба. Както е известно при операции с хеликоптер в България всъщност се ползва правителствения авиоотряд.

От тази година обаче спасяването от въздуха може да бъде заявено като допълнително покритие към полицата за планинска застраховка на някои застрахователи с известно доплащане.
Едно от предложенията например е за покритие с фиксиран лимит от 3 000 лв., което би струвало допълнителни 2 лв. за 3 дни, или 15 лв. за цялата година.

Срещу допълнително плащане от 4 лв. за 3 дни и 30 лв. за година, при 1 000 лв. лимит, може да си осигурите покритие за спускане със ски и сноуборд по необработени писти, което също е новост в този вид застраховки.
Така нареченият пакет „Екстремен спорт и хоби“ покрива също планинско колоездене, парапланеризъм, сноукайт, скално катерене и алпинизъм с използването на обезопасителни мерки, ски спускане и сноуборд по необработени ски писти, планински преходи извън маркирани и утвърдени туристически маршрути, любителски състезания по ски бягания и биатлон и др.

Много хора не знаят, че досега застрахователите не плащаха по планинската застраховка за инциденти при спусканията извън обработените писти, но вече има допълнителен пакет, за любителите на тези спортове, казват от SDI.

В момента цените на индивидуалните полици с основно покрите при лимит 1 000 лв. са приблизително 3 лв. за 3 дни, 6 лв. за седмица, 15 лв. за 3 месеца и 30 лв. за цялата година. Лимитите варират от 1 000 до 10 000 лв., като премията се завишава пропорционално.

Цените при отделните застрахователни компании са изключително сходни, но покритията може да се различават съществено. Затова е много важно застрахованият да се информира подробно за покритите рискове, съветват брокерите.

При почти еднакви цени, основният пакет в различните дружества може да включва различен брой и комбинации покрития като:

  • Разходи за издирване, спасяване и транспортиране вследствие злополука;
  • Медицински разходи вследствие злополука;
  • Смърт от злополука;
  • Трайна загуба на работоспособност;
  • Временна загуба на работоспособност в следствие на злополука.

Предлагат се отстъпки от порядъка на 25% за семейна застраховка (минимум 3 души) и от 10 до 30% за групи според броя на хората, като минимумът за група също е трима.

Важно е да се знае също, че застраховката допуска, както плащане директно на спасителната служба/болницата, така и възстановяване на платени от застрахования разходи.