SDI официално стартира второто издание на SDIndex - Индекс за безопасно шофиране
22.05.2019

SDI официално стартира второто издание на SDIndex - Индекс за безопасно шофиране

Уникалното по рода си изследване изчислява валиден национален индекс на рисковете в поведението на шофьорите в България.

Наши партньори по проекта са МВР, Министерство на транспорта, Министерство на образованието, Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" и Дружеството на психолозите в България. Медиен партньор е Нова телевизия.

Тази година то се провежда изцяло онлайн и всеки, който желае, може да провери колко рисков шофьор е като попълни кратък въпросник на сайта на проекта: https://www.sdindex.bg

Сред официалните гости на събитието бяха зам. министърът на транспорта Ангел Попов, председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова, зам. изпълнителният директор на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Дамян Войновски, началникът на отдел “Пътна полиция” в МВР Росен Рапчев и др.

Партньорите на проучването дадоха висока оценка за усилията от страна на SDI и се обединиха около виждането, че информацията и анализът на данните от SDIndex e добра отправна точка за планираните промени в законодателството и практическите мерки, насочени към подобряване на пътната безопасност в България.

Ясен Христов, управител на SDI брокер призова българските шофьори да се включат активно в проучването, за да бъдат по-добре изследвани и анализирани най-сериозните рискове по българските пътища.

Зам. министърът на транспорта Ангел Попов отбеляза, че докладът от изследването SDIndex през 2018 г. вече е станал част от източниците за подготовка на изпитващите новите водачи от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. Той подчерта, че транспортното министерство очаква с особено внимание резултатите от проучването сред водачите на камиони и автобуси.

"Най-важното, когато говорим за проблемите на пътната безопасност, е да разглеждаме темата в нейната цялост и да анализираме всички елементи заедно – водачи, превозни средства, инфраструктура", каза Малина Крумова, председател на Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”. Тя посочи, че SDIndex e изключително успешен пример за партньорство в името на пътната безопасност.

По данни от социологическо проучване, проведено през февруари 2019 г., основните данни и заключения от първото издание на SDIndex са станали достояние на над 3,8 млн. души.

Както и през миналата година, Индексът за безопасно шофиране ще бъде обявен през юни, а финалният аналитичен доклад ще е готов за свободно разпространение през октомври.

sdindex_photo_1sdindex_photo_2

 

sdindex_photo_3