22.10.2012

Нови правила премахват некоректните посредници в застраховането

За предстоящите новости в регулациите на пазара потвърди пред economymagazine.bg Ясен Христов, управител и съдружник в SDI.

Освен застрахователни брокери, контрол ще има и над рент-а-кар компании и туроператори, които предлагат полици


Нова директива на ниво Европейски съюз (ЕС) ще изчисти пазара от случайни посредници при продажбата на застраховки. Нормативният акт, който Европейската комисия вече предложи предвижда всички продавачи за полици да попадат под еднаква регулация. Наскоро в Брюксел заинтересованите страни са обсъдили някои промени в новите правила, научи Информационна Агенция Икономика.

За предстоящите новости в регулациите на пазара потвърди пред economymagazine.bg Ясен Христов, управител и съдружник във веригата застрахователни офиси SDI Group. "Новата евродиректива, която ще контролира дейността на застрахователните посредници е предложена от Европейската комисия и в момента е внесена за обсъждане в Европейския Съвет. Предстои всяка страна членка на ЕС да изготви становище по предложенията. След това ще има обсъждане и накрая всичко трябва да се гласува от Европейския парламент", разясни процедурата Ясен Христов.

Въпреки няколкото години, които трябва да минат преди реално да се въведе директивата, от бранша на застрахователните брокери и посредници приветстват нововъведенията, които се очаква да изчистят пазара от псевдо играчи, а по-този начин да доведат и до по-голяма защита правата на крайния потребител. "Надяваме се новият документ да изчисти пазара от некоректните играчи. Зависи обаче как ще се приложи директивата в нашето законодателство. Ако се направи по правилния начин ще отпаднат и некоректните посредници. Одобряваме всяка мярка, която ще доведе до развитие на пазара и предлагането на по-качествена услуга. Това е важно за всички и най-вече за потребителите", категоричен е Ясен Христов.

Заради процедурите, през които трябва да премине нормативния акт, въвеждането на евродирективата все още изглежда далеч. Тепърва предстоят множество дискусии, в които да се чуят всички позиции относно плюсовете и минусите на новите надзорни правила. "До дни Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) ще изпрати своето становище относно евродирективата до Министерство на финансите. Надяваме се по този начин да помогнем за взимането на разумни решения и позиции, които България да използва при обсъждането с останалите държави членки", обясни Ясен Христов.

Неговата прогноза е за срок от минимум две години и половина, които са нужни за реално влизане в сила на новата нормативна уредба. Според Ясен Христов гласуването на директивата от ЕП най-вероятно ще е в края на 2013 г. След това всяка страна ще има една година, за да въведе тези правила в своето законодателство, т.е. до края на 2014 г. "Най-оптимистичният вариант промените да влязат в сила в нашето законодателство е началото на 2015 г., но моята прогноза е, че това ще се забави поне до средата или края на 2015 г. Надявам се разбира се да греша и нещата да се случат по-рано. Пазарът и потребителите имат нужда от това", каза още Ясен Христов.

Основната цел на директивата е всички посредници да бъдат еднакво контролирани - брокери, агенти, както и структурите в самите застрахователни компании, които продават директно полици на крайните клиенти. До момента българското законодателство предвиждаше контрол само за брокерите, докато сега намеренията на европейско ниво са всички продавачи на застраховки да са под шапката на единен надзор, облечен в нормативен акт. "Предвижда се да се контролират и рент-а-кар компании, които предлагат автомобилни застраховки и туроператори, които предлагат туристически полици", поясни Ясен Христов.