Новини

ВАЖНО: Всяка събота между 19:00 и 24:00 ч. системата на Гаранционния Фонд е в профилактика и не е възможно издаването на застраховки Гражданска отговорност и Зелени карти. Възможни са и затруднения при събиране на поредни вноски.

По-скъпа Гражданска отговорност догодина

28.12.2012

Брокерите в бранша отчитат спад с около 15% на задължителните полици за колите.


По традиция от последните няколко години, месец-два преди коледните и новогодишните празници от застрахователния бранш започват да плашат с поскъпване на застраховката "Гражданска отговорност". Тази година обаче цените паднаха средно с около 5-6%, а индивидуални компании и с над десет на сто. Въпреки това сключени полици преди празниците са с 15% по-малко.

„Българинът разполага с по-малко пари, това е една от причините. И втората е, че обикновено през декември застрахователите започват да говорят, как цените на задължителната полица ще скочат с около 10-15%, но тази година никой не изказа подобна схема - така че гражданите не са мотивирани”, каза Кольо Делев.

Данните на брокерите показват, че спрямо декември миналата автомобилите с изтекла Гражданска отговорност са се увеличили от 860 хиляди на 930 хиляди. Най-много такива коли има по селата и малките градове.

Според застрахователите намалението на задължителните застраховки е с около 3% и причините са основно в това, че хората нямат пари и че тези, които карат колите зимно време не сключват "Гражданска отговорност" през снежните месеци.

Обяснението на застрахователите е, че по-ниските цени около Коледа и Нова година са чисто кампанийни.

„Тези така наречени промоции са за месеците ноември, декември и януари. След това всчки се връщат на някакви нормални ценови равнища, а и през годините цените растат и смятатм, че тази тенденция ще се запази”, коментира Коста Чолаков, изпълнителен директор на застрахователна компания.

Данните от последните няколко години показват постоянен ръст на цените на тази застраховка. Най-рязко е било поскъпването през 2010-та година. Средната цена е скочила от 167 на 204 лева. Очакванията са, че средно за цялата 2012-та година също ще има увеличение с между 5 и 10 лева. Колкото точно - ще стане ясно в първите дни на януари.

Вижте целия репортаж в новините по бТВ:


 

По-скъпа Гражданска отговорност догодина

28.12.2012
По-скъпа Гражданска отговорност за автомобилите след Нова година, прогнозират застрахователи. Брокерите в бранша отчитат спад с около 15%

Кой грабна Оскарите в застраховането?

30.11.2012
Лев Инс, Булстрад, ДЗИ, Армеец и Виктория получиха признание от потребителите на застрахователни услуги в България

Гаранционният фонд изпраща писма при липса на Гражданска отговорност

22.11.2012
Гаранционният фонд стартира кампания за изпращане на уведомления във връзка с наличие на валидна застраховка Гражданска отговорност.

Гласувайте за Застраховател на годината 2012!

21.11.2012
Остават броени дни до края на гласуването, на 29-ти ще станат ясни кои са най-добрите застрахователи.