Новини

ВАЖНО: Всяка събота между 19:00 и 24:00 ч. системата на Гаранционния Фонд е в профилактика и не е възможно издаването на застраховки Гражданска отговорност и Зелени карти. Възможни са и затруднения при събиране на поредни вноски.

bTV потърси SDI за коментар относно цените на Гражданската отговорност

02.12.2011

Отново по-скъпа застраховка на колата?


Вижте целия репортаж в новините по bTV ТУК.

Отново се заговори за поскъпване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Средната и цена от тази есен е над 200 лева. Кризата е свила работата на застрахователните брокери.

Хората все по-малко сключват доброволни застраховки. А задължителната "Гражданска отговорност" за една година е поскъпнала средно с 12% до 207 лева. Близо половината застрахователи са актуализирали тарифите си в последните месец-два.

Според застрахователния брокер Кольо Делев, за масово актуализиране на тарифи на компании трудно може да се говори. Всички застрахователи по това време заявяват намерение за увеличаване на тарифите си по Гражданската отговорност.

Самите застрахователи са финансово стабилни, като за година са увеличили задължителните си резерви със 120 милиона лева. В това време клиентите им се опитват да избегнат скока на цените, като сключват застраховката два месеца предварително или пък изобщо не я сключват, рискувайки глоба до 600 лева.

Комисията за финансов надзор се надява процентът на застраховани да не пад под сегашните 78 процента.

„Разбира се свиването на доходите оказва влияние, но надявам се, че до там няма да се стигне. Все още цените са достатъчно приемливи за всеки един, който притежава автомобил”, каза Борислав Богоев, КФН.

Брокерите съветват собствениците на коли да внимават за измами. От тази година полицата е електронна и хартиената разпечатка няма специални защити. Тя обаче винаги трябва да е придружена със стикер и картонче от "Гаранционния фонд".

 

Дженерали започна да изплаща обезщетения за земетресението край Перник

30.05.2012
Компанията организира незабавно екипи за регистриране на щетите и възможно най-удобните за клиентите начини за информиране.

От 5 до 10 процента ще поскъпне Гражданска отговорност

25.04.2012
От 5% до 10% ще поскъпне задължителната застраховка Гражданска отговорност до края на годината.

Investor.bg потърси SDI за комантар относно актуалните теми в застраховането

29.12.2011
Стикерът по застраховка Гражданска отговорност е добра защита за потребителите и премахването му крие рискове, заявява управителят на SDI

bTV потърси SDI за коментар относно цените на Гражданската отговорност

02.12.2011
Отново по-скъпа застраховка на колата?
Средната и цена от тази есен е над 200 лева.